15 Mayıs’ta TBMM’de en az 17 parti olacak.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemindeki 50+1 ilkesi ve seçim ittifakı sistemi, TBMM’nin çok kesimli bir yapıya dönüşmesini beraberinde getirdi.
Tek başına yüzde 7 barajını aşamayan küçük partiler, oy oranı yüksek partilerle ittifaklar kurarak Meclis’te temsil edilme imkânına sahip olacak.
2018 seçimlerinden sonra da benzer bir meclis tablosu oluştu. Seçimlerin ardından beş parti Meclis’e girdi ancak diğer partilerin listelerinden seçime giren veya ittifaklarla gelen isimler kendi partilerine geçerek partilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilmesini sağladı. Böylece 2018 seçimlerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen parti sayısı ilerleyen günlerde 14’e çıktı.
36 PARTİ YARIŞMASI
14 Mayıs seçimleri için sandıkta 24 parti olmasına rağmen, diğer partilerin listelerinde olduğu için sandıkta yer almayan partiler çıkınca toplam 36 parti yarışıyor.
Pusulada ittifaklara dahil olmayan ve kendi logolarıyla seçime giren partilerden düşük oy alanların yüzde 7 barajını geçerek milletvekili seçilmesi beklenmiyor.
Ancak AK Parti listelerinden seçilen DSP ve HÜDA PAR; CHP listelerinden seçilen Saadet, Türkiye Değişim Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil hakkı kazanacağı kesin görülüyor.
Cumhur İttifakı çatısı altında bulunan ancak kendi logolarıyla seçime giren BBP ve Yeniden Refah Partisi milletvekili seçerse, bu ittifak TBMM’de toplam altı parti ile temsil edilecek.
SAYI 19’A ÇIKABİLİR
Ayrıca Emek ve Özgürlük İttifakı logosuyla seçimi kazanan HDP/Yeşil Sol Parti’nin listesinden beş partiden daha isim var. Bu ittifakta TİP kendi logosuyla seçime giriyor.
Diğer taraf listelerinden girenler ve barajı aştığı kesinleşenler de dahil olmak üzere en az 17 taraf; Yine Refah ve BBP’nin milletvekilliği kazanması durumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 19 partinin temsil edilmesi bekleniyor.
Böylece son periyotların en çok kesilen tablosu 28. periyotta gerçekleşmiş olacak.
Seçim sonrası oluşacak çok parçalı tablo Meclis’in işleyişini de etkileyecek ve milletvekillerinin genel kuruldaki çalışma süreleri artacak.