Ekonomi

Gecelik faiz yeniden politika faizini aştı

Piyasalarda ABD’de geçen hafta başlayan faiz indirim döngüsüne Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ne zaman katılacağı yakından izleniyor.

TCMB hafta sonu TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. ZK oranı kısa vadeli TL mevduat için yüzde 12’den yüzde 15’e, uzun vadeli için yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı.

Bankacıların hesaplamalarına göre karar, 70 milyar TL civarı likiditeyi sistemden kalıcı olarak çekecek.

Geçen hafta fazla likidite 400 milyar TL’ye yaklaşırken gecelik faiz en düşük yüzde 47,05’e kadar gerilemişti. Likidite fazlası dün itibarıyla 320 milyar TL civarında devam ederken gecelik faiz yüzde 50,2 ile politika faizinin üzerine çıktı.

TCMB rezervinin bir önceki hafta 9 milyar dolar ile üç ayın en büyük haftalık artışını kaydetmesi de TL likidite genişlemesinde etkili oldu. Bankacıların hesaplamalarına göre geçen hafta da net rezerv 3 milyar dolara yakın artacak. TCMB’nin ilk çeyrek sonundan beri döviz pozisyonundaki iyileşme 90 milyar doları aştı.

TCMB’NİN FAİZ İNDİRİMLERİNİN ZAMANI İZLENİYOR

TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 50’de sabit tutarken önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirmelerinde daha önceki Para Politikası Kurulu metinlerinde yer verdiği ‘sıkılaştırma’ ifadesini kaldırdı.

Ekonomistlere göre metinde enflasyondaki yukarı yönlü risklere yapılan vurgunun korunmasına rağmen ‘sıkılaştırma’ ifadesine yer verilmemesi bugün gündemde olmayan faiz indiriminin son çeyrek verilerine göre gündeme gelebileceğinin en önemli işareti.

Bazı ekonomistler ilk faiz indirimini verilere göre kasım toplantısında gerçekleştirebileceğini öngörürken bazı ekonomistler aralık ya da önümüzdeki yılın daha iyi bir seçenek olacağı görüşünde.

Reuters anketleri en erken kasım ayında başlayacak ve büyük bölümü önümüzdeki yıl olmak üzere 2025 sonuna kadar 20 tam puanın üzerinde faiz indirimi beklentisi içeriyor.

Ayrıca enflasyonda ve TCMB faizlerinde önümüzdeki yıl beklenen düşüşler nedeniyle bazı bankalar şimdiden uzun vadeli kredi ve mevduat faizlerini düşürmeye de başladı.

KAYNAK: REUTERS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu